Turism i Kroatien

Kroatiens turistråd har en slogan som lyder ”Medelhavet som det en gång var”. Denna romantiska skildring är bara en av orsakerna till det ökade turistflödet och en annan är naturligtvis sol och bad.

Mycket fina möjligheter finns nämligen till detta då nederbörd är känt för att lysa med sin frånvaro, speciellt under högsäsongen. Medeltemperaturen ligger på närmare trettio grader i juli om vi tar Split som bästa exempel. Dagstemperatur på trettiofem och högre är vanligt där och i övrigt erkänt varmt utefter hela den 175 mil långa kusten. Man räknar till 2600 soltimmar vilket gör Kroatien till ett av de soligaste i Europa.

Turistaktiviteter

För att återgå till Kroatiens slogan så syftar den givetvis på all kultur som finns i alla byggnader och som genomsyrar den mystik som följer. Även den kulinariska sidan lockar turister som är sugna på att prova det kroatiska kökets alla läckerheter. Seglingar och båtturer i arkipelagen Kornati som sträcker sig en stor del av kusten tilltalar många turister. Där finns 1185 öar och att segla eller båtluffa bland dem är ett trevligt äventyr. Öarna är väldigt olika både till utseende och utbud. Den som vill ha lugn och ro kan enkelt hitta detta här och nattliv finns då på andra platser. Antalet turister uppgår till närmare femton miljoner per år och ekonomiskt bidrar turismen till omkring en kvarts del av Kroatiens hela BNP. Man bör dessutom besöka någon eller några av landets åtta nationalparker, här finns även elva naturparker. Nationalparken Plitvicesjöarna är en av sju objekt i Kroatien som finns på Unescos världsarvslista.


© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress