Resa inom EU och Schengen

När man reser till andra länder är det bra att veta vad som gäller när det kommer till pass och visum. Kan jag åka utan pass inom EU och vilka länder ingår i Schengen?

EU består utav 28 medlemsländer 2016-08-16, dock har Storbritannien haft en folkomröstning i Juni, där majoriteten ville gå ur EU, men de har ännu inte ansökt om utträde. Utav dessa 28 länder är det 22 länder som ingår i Schengensamarbetet och fyra ytterligare som har särskilda avtal. Utöver dessa har även Monaco, San Marino och Vatikanstaten öppna gränser mot Schengenområdet.

Schengenavtalet är ett samarbete mellan länder där gränserna är öppnare för att underlätta den fria rörligheten mellan länderna. De länder med gränser ut från området har förstärkta kontroller för att minimera och bekämpa obehöriga att passera, liksom brottslighet.

Så, är det skillnad på att åka till London eller Paris? Ska du åka till Storbritannien krävs ett giltigt pass eller ett Nationellt ID-kort, hur det blir om landet går ur EU är oklart. Frankrike har satt in tillfälliga gränskontroller, där du oavsett nationalitet, måste kunna visa upp giltigt pass eller Nationellt ID-kort.

Oavsett vart du reser inom EU kan det vara bra att ta med passet eller ett Nationellt ID-kort för att kunna legitimera dig. Det Svenska körkortet är ingen giltig resehandling liksom ett vanligt ID-kort, bortsett från de nordiska länderna där dessa gäller.

 

 

 

« (Previous Post)
(Next Post) »


© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress