Matkultur i Kroatien

I Kroatien får man möjlighet att uppleva en matkultur med många goda smakkombinationer som för oss skandinaver kan betraktas som ovanliga. Med influenser från bland annat Ungern är det inte konstigt att det kroatiska köket har en paprikagryta, Sataraš, som en av paradrätterna.

Detta gäller centrala Kroatien och regionen Slavonien eftersom mattraditionerna skiljer sig åt mellan landets delar. På grund av detta är Kroatien känt att vara ”regionernas kök”. De största skillnaderna ligger mellan kustens kök och inlandet. Detta beror på råvarornas tillgång men i moderna tider fraktas givetvis havets gåvor inåt land lika lätt som kust och öar förses med kött.

Desserter och delikatesser

Speciellt framhävs desserter som delikatesser, och rätter som palačinke, fritule, štrudel/savijača, krafne/pokladnice och kremšnite väcker de flesta gommar till njutning. Den sistnämnda exempelvis, är en bakelse med huvudingredienser av smördeg och vaniljkräm. Fritule är små goda bollar med likörfyllning och citronskal som toppas med socker. Utsökta efterrätter är dock inte det enda ett gott kroatiskt kök kan bjuda på. Peka ispod sača är en dalmatisk gryträtt på nöt, lamm eller kyckling, som tillagas i ugn med potatis, paprikor, zucchini och rosmarin och inte att förglömma: vitt vin.

© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress