Kroatiens klimat

I Kroatien kan man uppleva olika väder och temperaturer beroende på var man befinner sig. Samtidigt som det råder sol och skönt väder vid Kroatiens delar mot Adriatiska havet kan det snöa och vara ordentligt kallt i bergen Lika, Dalmatien och Zagora.

I havsregionen i kustområdet och fastlandssidan råder tempererat klimat av kontinentaltyp medan inlandets centrala och bergiga delar har bergsklimat. Särskilt märks skillnaderna i temperatur mellan dag och natt och nätterna kan i inlandet vara mycket kyliga då de är påverkade av nordliga vindar. Men nederbörden är som regel låg vilket lockar turister till flera av landets regioner, särskilt kusten.

Tropisk natt

Medelhavskusten får mycket sydvindar kommande från Afrikanska kontinenten vilket medför torka och hetta samt soliga dagar. I inlandet kan nätterna på sommaren vara svala med temperaturer på nedåt tio grader samtidigt som dagstemperaturen kan gå upp till trettio eller mer. Havsvattnet till tack jämnar ut temperaturen och skillnaderna vid kusten är inte så stora. Dagstemperaturen i kust och arkipelag kan under sommaren nå över trettiofem grader på dagen men går bara ner till tjugofem nattetid. I meteorologisk betydelse klassas detta som ”tropisk natt”. Man kan därmed klassificera Kroatiens klimat som ett synnerligen lämpligt turistmål för sol och värmetörstande nordbor.

« (Previous Post)
(Next Post) »


© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress