Japan

Japan, soluppgångens land, är känt för alla, om än av olika anledningar, men för alla reseentusiaster är det ett måste att ha besökt Japan minst en gång i sitt liv.

Alla vet ju att Japan är en ö, men den består faktiskt av 6852 separata öar. Om detta låter som på tok för mycket beror det nog att de fyra öarna Honshu, Kyushu, Shikoku och Hokkaidō tillsammans står för hela 97% av Japans yta. De ligger dessutom så nära varandra att de ser på kartan ut att vara en enda landmassa. Honshu har dessutom broar till både Kyushu och Shikoku.

Japanerna är kända som ett hårt arbetande folk och det är nog mycket på grund av detta som de är det framgångsrika land de är idag. Japanska personer hittar vi i fronten av alla möjliga olika sorters områden. I världen av sport står personer som track and field-stjärnan Takahashi Naoko och pokerspelaren Kosei Ichinose i fronten av sina respektive sporter. Inom vetenskapliga ämnen hittar vi bland annat fyra nobelpristagare och oräkneliga pionjärer inom de flesta vetenskapliga disciplinerna. I kulturkretsar hittar vi stora namn som skådespelarna Ryo Ishibashi och Ken Watanabe, och regissören, producenten och manga artisten Hayao Miyazaki som grundade Studio Ghibli.

Japan har en rik historia och värderar denna och sin kultur mycket högt, vilket inte bara är berömvärt utan även fantastisk för alla som lägger vikt på kultur och historia i sina resmål. Även i storstäderna kan man hitta traditionell arkitektur och andra sevärdheter.

Det mest populära resmålet i Japan är förstås huvudstaden Tokyo. Det är en stad av konstraster, man kan bland annat lätt hitta stora skyskrapor av spegelglas runt hörnet från en traditionell liten miso restaurang. Tokyo bjuder på det lilla med samma entusiasm som det stora.

1053620-tokyo-city-at-night

 

I den nordöstra delen hittar man sevärdheter som museerna runt Ueno-parken, området Shitamachi med sin fridfulla och rustika atmosfär och Tokyos med berömda tempel: Sensoji, även känt som Asakusa Kannon templet.

För en liten mer aktiv del av den Japanska kulturen kan man ta sig till Roppongi, halvvägs genom centrala Tokyo. Detta är nöjeskvarteren men en nästan outtömligt reservoar av barer, restauranger, klubbar och diskotek för alla som vill vara uppe hela natten.

Man hittar lätt spännande resmål utanför storstäderna också, ett av de mest ikoniska representationerna av Japan är ju trots allt berget Fuji, ett av de mest avbildade bergen i världen. Med sina 3 776 m är det minst sagt en ståtlig syn att beskåda och det är numera en del av UNESCOs världsarv. Under sommarmånaderna juli-augusti är det dessutom möjligt att bestiga berget. En del av berget ligger i nationalparken Hakone, en mycket populär tillflyktsort för natur- och onsen-älskare. Onsen är traditionella bad byggda kring varma källor och är väldigt populära i Japan, alla borde göra åtminstone ett onsen-besök under en Japanvisit.

9931595-mount-fuji-fujiyama-aerial-view-with-cityspace-surreal-shot-japan

Reser man längre norrut, till Hokkaidō, den nordligaste av de fyra öarna kan man även hitta fantastiska skidområden som Niseko, ett av de mest kända områdena i världen bland puderfantaster.

Japan ligger på samma breddgrad som Grekland så det är stort tack vare de kalla vindarna från Sibirien som Niseko är den skidort den är idag. Från backarna i de tre orterna Hirafu, Annupuri och Higashiyama som tillsammans utgör Niseko har kan man få helt underbara blickar över det omkringliggande området, och bäst av allt bland alla dessa är helt klar berget Yotei, som med sina likheter med Fuji, ofta kallas för Ezo Fuji.

3816468-mount-yotei-hokkaido-japan

Ett annat rekommenderat resmål är Himeji-jo, även känt som den vita hägerns slott. Ett otroligt vackert, vitt slott byggt mellan 1601-1610, det ligger 40 km väster om Kobe i den lilla staden Himeji. Det är möjligt att många redan har sett detta slott då det dör upp i den populära tv-serien Shogun. Det är ett av de mest välbevarade slotten i hela Japan och var även ett av de första byggnaderna i landet som upptogs på världsarvslistan. Bredvid slotten vinns även Himeji Kokoen, en park som innehåller nio olika trädgårdar i Edostil. Där kan man även få uppleva en annan stor del av Japansk kultur: teceremonin.

261573-himeji-jo-japan

Staden Nara är även det ett populärt resmål i Japan, de som är bekanta med asiatiskt kultur, och då främst kinesiskt, upptäcker snart att Nara på minner väldigt mycket om gamla kinesiska städer med sitt rätvinkligt gatusystem. Mellan åren 710-784 var Nara Japans första permanenta huvudstad, dessförinnan flyttade regeringen från plats till plats allt eftersom nya kejsare tillkom.

Nara anlades samtidigt som buddismen kom till Japan och är därför en stor del av både Japans kulturhistoria och religionshistoria. Här kan man hitta mängder med uråldriga träskulpturer och tempel, de flesta av vilka man kan hitta i Nara Park, ett enormt grönområde i stadens mitt. Denna park är även känt för sina mer än 1000 vilda men ändå underligt oskygga rådjur som strövar fritt omkring. De ansågs en gång i tiden vara gudomliga budbärare och vördades högt av befolkningen.

7924228-heijo-palace-in-nara

 

« (Previous Post)
(Next Post) »


© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress