Den kroatiska kulturen

Yttringar inom kultur kan visa sig från många sidor och i detta fall är Kroatien inget undantag. Eftersom dans är något som svenskar ofta uppskattar kan kroatiska folkdanser vara ett hjärtevarmt ämne. Linđo är en hoppande dans där deltagarna är iklädda dräkter liknande de svenska dito.

Den utövas främst i de sydligare områdena som regionen Dubrovnik med omnejd. I söder finns även det dalmatiska inlandet där dansen nijemo kolo utövas. I denna förekommer även svärdsdans, moreška, som är en kulturell sevärdhet för turister i staden Korčula. Dansen har anor från 1500-talet.

Spa och kultur

Kurorter tillhör de klassiska turistmålen i Kroatien och där kombineras kultur och rekreation. Det finns i norr Istarske Toplice som är ett termalbad och spa vilket är välbesökt. Opatija vid Kvarnerviken på halvön Istrien ute vid norra kuststräckan är ett annat turistmål för personer med spa som önskemål. Men det går absolut inte att förbise Zagreb som förutom att vara huvudstad är landets kulturella centrum. Teaterintresserade bör definitivt besöka Nationalteatern om inte annat för den mycket pampiga byggnaden. För spårvagnsentusiaster erbjuder Zagreb ett stort nät som har anor från 1891 och dessutom en bergbana som förbinder nedre och övre delen av staden. Den är inte så hisnande då den bara är sextiosex meter så även den höjdrädde kan med förtroende färdas där.

« (Previous Post)
(Next Post) »


© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress