Den kroatiska arkitekturen

Byggnationen har i Kroatien påverkats från olika håll och i skiftande tidsåldrar, från de gamla romarna och fram till mer moderna tider. Vad arkitekturens stilar beträffar är dessa främst att hänföra till gotiken, renässansen och barocken vilka kan läsas i väldigt många av landets byggnader.

Går man tillbaka till stilen före den romanska influensen uppstod denna under furst Branimir som regerade i området under slutet av 800-talet. Då utsmyckades kloster och kyrkor med ornament som karaktäristiskt klassificeras till det så kallade kroatiska flätmönstret. Utmed Adriatiska kusten florerade många byggnader till det gotiska efter Venedigs intåg i trakten, då de erövrade stora områden.

Konstnärer

Konstnärer som under renässansens tid satte sin prägel på kyrkor och andra riksbyggnader var Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac och Andrija Aleši, främst i kustområdet. Dubrovnik med den gamla staden har inflytande både från renässansen och den gotiska stilen emedan barocken är den stil som mest präglar det inre och centralare delarna av Kroatien. Mest framträdande av barockbyggnaderna finns i städerna Varaždin, Požega, Osijek, Križevci, Ludbreg och Krapina. Zagreb däremot är mycket starkt influerad av modernismen och secessionsstilen från Wien. Hermann Bollé är en arkitekt som särskilt varit tongivande för utformningen Zagrebs byggnader.

« (Previous Post)
(Next Post) »


© 2022: Att resa | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress